przejdź do Sochaczew.pl
222690 odwiedzin
„ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM’’

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania był dobrą okazją, by promować wśród najmłodszych zdrowy styl żywienia, kształtować  dobre nawyki,a także informować  o konsekwencjach złej diety. Święto to jest elementem kampanii na rzecz promocji zdrowego żywienia z inicjatywy  Komisarza Unii Europejskiej i organizacji zrzeszającej szefów kuchni. Była to dobra okazja, by wśród „świetliczaków” S.P.3 z klas Ib i IIIa pod kierunkiem pani Justyny Wrzesińskiej-Nowak rozpocząć cykl zajęć: „Zdrowo jem, więcej wiem”. To także projekt ogólnopolski o tematyce prozdrowotnej realizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska w trosce o zdrowie młodego pokolenia.

Uczniowie z zaangażowaniem  uczestniczyli w cyklu zajęć o  zdrowym odżywianiu, gdzie wykorzystano wiele pomysłów.

  • „Talerz pełen zdrowia.”
  • „Pomysły na dobre śniadanie.”
  • „Dlaczego wyrzucamy żywność?”
  • „Jedni głodują, a inni wyrzucają.”
  • „Rola produktów regionalnych z gospodarstw ekologicznych- promowanie zdrowej żywności.”
  • „Aktywnie spędzony czas.”

Podczas  rozmowy uczniowie dowiedzieli się jak należy prawidłowo przechowywać żywność, żeby jej nie marnować, a nadmiar jedzenia przekazywać głodującym. Dowiedzieli się także, jak bardzo ważne jest sprawdzanie dat ważności produktów. „ Pomysły na dobre śniadanie” to dobra okazja, by dzieci  wskazywały  produkty spożywcze, które można wykorzystać do ulubionych śniadań. Wskazano też jak ważne jest korzystanie z produktów regionalnych z gospodarstw ekologicznych. Ważnym elementem zdrowotnym jest również  regularna aktywność fizyczna: „ruch – to zdrowie”, „ruch zastąpi prawie każdy lek, ale żaden lek nie zastąpi ruchu”. Powyższe zajęcia wzbogacone były warsztatami z zaproszonymi gośćmi:

  • Szkolną pielęgniarką , lekarzem,  pszczelarzem.  Uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania jak również wpływu aktywności ruchowej  na ich zdrowie co na pewno zaprocentuje  teraz i w przyszłości. Z dużą radością i zaangażowaniem uczestniczyli w spotkaniu z zaproszonymi gośćmi.

 

A A A
04.11.2019
godz.12:20
 
kontakt
imię i nazwisko
adres e-mail
wiadomość